söndag 27 juli 2008

Τασία Βρυώνη - TASIA VRIONI

(με δείγμα της φωνής της)

Περασμένη και η Τασία στα αζήτητα... Ξέρω ανθρώπους που είχαν συναντήσει τον Κερομύτη . Κανείς δε τον ρώτησε γι αυτή, ούτε κι εγώ που δε σκεφτόμουνα τέτοια, όταν ψιλομίλησα μαζί του. Η συνηθισμένη πληροφορία είναι, "έκανε σιγόντο στον Κερομύτη".
Ακούστε τη λοιπόν την Τασία να τραγουδάει μαζί με το Στέλιο Κερομύτη στο τραγούδι, "ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΦΘΙΣΙΚΙΑ". Προσέξτε στους στίχους ότι αυτή είναι φθισικιά κι ο αρσενικός της λέει "κοίτα με πως κατάντησα"... Προσέξτε ακόμα πόσο όμορφα τραβάει το "γειάααασου, Τασία μου", όταν χαιρετάει τον εαυτό της στο τέλος του τραγουδιού.

Την Τασία την έβαλε στη δισκογραφία ο Στέλιος Χρυσίνης ("Τον Χρυσίνη τον πρωτάκουσα στο μπαράκι του Βρυώνη στον Πειραιά το 1932 ή 33. Ήμουν παιδί. Μέσα, πίσω από ένα σιδερένιο στρογγυλό τραπεζάκι, αυτός έπαιζε μπουζούκι και ο Παναγιώτης, ο αδελφός του κιθάρα, κι απ έξω ουρά για να τον ακούσουν...")


Πού ήταν το μπαράκι του Βρυώνη, δε κατάφερα να μάθω. Υπήρχε μιά γειτονιά στον Πειραιά που λεγόταν Βρυώνη, εξαιτίας ενός νεοκλασσικού σπιτιού που είχε ένα εντοιχισμένο ρολόι στην πρόσοψή του. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν γιατρός. Έχουν όλ΄αυτά κάτι να κάνουν μ΄αυτό το κορίτσι; Άγνωστο. Επίσης, κάποια Φωφ. Βρυώνη έχει τραγουδήσει 10 παραδοσιακά και ελαφρά τραγούδια στην εταιρία Acropolis Αμερικής - βλ. Μανιάτη, σελ. 9. Απλή συνωνυμία; Αν κάποιος/α ξέρει κάτι γιά την Τασία Βρυώνη θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Δισκογραφία από Διον. Δημ. Μανιάτη

1937
  1. Ναζιάρικο, COLUMBIA Ελλάδος, DG-6289 CG-1560 - Τασία Βρυώνη/Π. Τούντας - ρεμπέτικο, χασάπικος
  2. Μ΄αυτά τα μάτια, COLUMBIA Ελλάδος DG-6289 CG-1561 - Τασία Βρυώνη/Κ. Σκαρβέλης - ρεμπέτικο, μπάλος
  3. Το κρίμα μου θα την εύρει, COLUMBIA Ελλάδος DG-6291 CG-1570 - Στ. Κερομύτης & Τασία Βρυώνη/Στ. Κερομύτης - ρεμπέτικο, χασάπικος
  4. Ο καβγατζής , HMV AO-2403, OGA-573 - Τασία Βρυώνη/Στέλιος Χρυσίνης - ρεμπέτικο, χασαποσέρβικος
  5. Η αριστοκράτισσα, HMV AO-2403 OGA-574 - Τασία Βρυώνη/Δ. Σέμσης(Σαλονικιός)/Γ. Πετροπουλέας - ρεμπέτικο, χασαποσέρβικος
  6. Εάν δεν ήσουν φθισικιά, HMV AO-2404 OGA-566 - Στ. Κερομύτης & Τασία Βρυώνη/Στ. Κερομύτης - ρεμπέτικο, ζεϊμπέκικος

1 kommentar:

Air sa...

Έλαβα κάποιες πληροφορίες για την Τασία βρυώνη απο τον/την REBET CAFE.
Η Τασία Βρυώνη ειναι το ιδιο προσωπο με την μετέπειτα δραστηρια λαϊκη τραγουδιστρια Σούλα Πασσαλάρη και ζει σήμερα σε ηλικία 84 χρόνων !! Το 1937 ήταν 12 χρονων και προπολεμικα συμμετείχε σε 6 ηχογραφήσεις.
Την "ανακαλυψε" ο Ηλίας Βολιωτης-Καπετανάκης και υπαρχει σχετικο αρθρο στο περιοδικό Μετρονομος, πρεπει ναναι του 2008 ...
Καλή σου μέρα!